Večne hemikalije u pakovanju

17:10 16. 05. 2024. FoNet | Dušan Krunić

CIRIH - Globalno istraživanje Fondacije za pakovanje hrane iz Ciriha pokazalo je da se širom sveta hrana pakuje u kontejnerima ili papiru koji sadrže čak 61 vrstu sintetičkih hemikalija koje se u prirodi veoma teško razgrađuju i koje nikako ne bi trebalo da budu u kontaktu sa hranom, javlja portal Nju Sajetntist.

Te takozvane večne hemikalije koje nose takvo ime zbog toga što se, kada dospeju u prirodnu sredinu, veoma teško raspadaju, nisu na listi globalno odobrenih supstanci koje smeju da dođu u dodir sa prehrambenim proizvodima, rekla je jedna od učesnica istraživanja, doktorka mikrobiologije Brižit Gueke.

Ona je objasnila da se te materije upotrebljavaju da bi se pakovanja obmotala tankim slojem fluoropolimera koji je otporan na toplotu, masne fleke i vodu.

"Potpuno je nejasno kako i zbog čega su se ovakve rizične hemikalije našle u pakovanju hrane, pogotovo što su naučnici uspeli sa sigurnošću da identifikuju poreklo i štetnost samo dve trećine ovih supstanci, dok je priroda i stepen opasnosti po zdravlja ostalih i dalje nauci nepoznata", kazala je Gueke.

Kako navodi, uprkos tome "večne hemikalije" se u svetu decenijama masovno koriste u proizvodnji posuđa, pesticida, kao i kozmetičkih preparata samo zbog osobine da odbijaju vlagu, vodu i masnoće.

Zbog široke upotrebe tih opasnih supstanci njihovo prisustvo detektovano je u ljudskoj krvi, mleku dojilja, vodi, kao i u poljoprivrednom zemljištu.

Dosadašnje naučne analize ukazuju na to da te hemikalije mogu da doprinesu pojavi više vrsta raka, mogu izazvati reproduktivne probleme i slabljenje imunog sistema. Takođe, novi nalazi navode na zaključak da "večne hemikalije" mogu da umanje delovanje vakcina.

Tokom istraživanja naučnici Fondacije iz Ciriha pronašli su u primercima pakovanja širom sveta, zapravo, 68 hemikalija ove vrste, ali se sedam od ovih "večnih" supstanci nalazi na listi međunarodno dozvoljenih za pakovanje prehrambenih proizvoda.

Navodi se da postoji sumnja da su se te štetne materije u pakovanju pojavile kao posledica naknadnih hemijskih procesa tokom proizvodnje, a ne samo zbog nebrige proizvodjača. (kraj) vbr/kru/mk

Share: