Kritika Vučićeve izjave

12:12 30. 04. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom o radnom vremenu odbacuje ne samo međunarodne primere koji podržavaju kvalitetniji život radnika, već i svaku mogućnost unapređenja radnih uslova u Srbiji.

Veselinović je u saopštenju istakao da Vučić izjavom da dok je on predsednik od sedmočasovnog radnog vremena nema ništa, ignoriše činjenicu da nedeljom ne radi skoro ništa u većini evropskih zemalja i da mnoge zemlje smanjuju radnu nedelju na 35 sati, "što dokazuje da se efikasnost može održati uz bolje uslove za radnike".

Veselinović je posebno istakao problematičan deo izjave predsednika u vezi sa čarter letovima na Maldive i Sejšele.

"Kada predsednik ironično predlaže čarter letove na Maldive i Sejšele za sve građane, zanemaruje činjenicu da na takve destinacije najčešće idu upravo oni koji učestvuju sa njim u vlasti i koji parazitiraju godinama na račun osiromašene radničke klase u našoj državi", istakao je Veselinović.

On je dodao da većina radnika u Srbiji radi za minimalac i bori se da preživi svakodnevno, dok se privilegovani slojevi društva obasipaju luksuzom.

"Ovakve drske izjave, koje dolaze direktno od predsednika, pokazuju da živimo u autokratskom režimu. Umesto da se vodi javna rasprava i diskusija o predlozima koji bi unapredili život radnika, dobijamo autokratske komentare i odbijanja", istakao je Veselinović.

On je dodao da će sindikat Sloga nastaviti da se bori za prava radnika, uključujući zabranu rada nedeljom i smanjenje radne nedelje na 35 sati.

Share: