Jevanđelje pred publikom

12:44 18. 05. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ćirilički rukopis, pisan u drugoj polovini 12. veka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje, danas će u okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja biti izloženo za javnost prvi put nakon dve godine, izjavila je FoNetu portparol Narodnog muzeja Marija Đorđević.

Ona je istakla da je Miroslavljevo jevanđelje, koje se čuva u Narodnom muzeju, važno jer svedoči o jednom izuzetnom periodu naše istorije.

"Nastalo je tokom poslednjih decenija 12. veka i po svojoj prirodi predstavlja rukopisnu, booslužbenu knjigu i predstalja jedan izuzetan predmet koji svedoči o našoj istoriji, prošlosti, kulturi i umetnosti. Na osnovu Miroslavljevog jevanđelja možemo videti kako se zapravo odvijala kultura našeg naroda u tom periodu", reka ja je Đurđević.

Ona je govoreći o specifičnostima Miroslavljevog jevanđelja istakla da sadrži 181 list i da je ilustrovan minijaturama.

"Miroslavljevo Jevanđelje sadrži 296 minijatura, one se dele po svojoj prirodi na zastavice i inicijale i smatra se da je autor tih minijatura bio Gligorije Dijak. Zahvaljujući njegovom komentaru na kraju Miroslavljevog jevanđelja znamo da je ova bogoslužbena knjiga porudžbina humskog kneza Miroslava", objasnila je Đorđević.

Prema njenim rečima 166. list te knjige se čuva u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu u Rusiji i sporazumom između Rusije i Srbije, potpisanim 19. oktobra 2019. godine u Beogradu, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potvrđeno je vraćanje tog lista Srbiji, a ta kulturna razmena će biti realizovana u najskorijem periodu.

Đorđević je predočila da se 166. list u Rusiji takođe čuva u posebnim uslovima i da mu je posvećena adekvatna pažnja.

"Možemo reći da od trenutka kada je vladika Porfirije Uspenski boravio u hilandarskoj riznici i video Miroslavljevo jevanđelje 1845. godine i uzeo taj list, koji je kasnije peroneo glas o lepoti tog rukopisa", obrazložila je Đorđević.

Ona je predočila da je, od kada je Miroslavljevo jevanđelje stiglo u Narodni muzej 1945. godine, pokazana izrazita svest o važnosti čuvanja te rukopisne knjige.

"Ono se čuva u određenoj mikroklimi, kontrolisana je vlaga, temperatura i izloženost svetlosti, jer je to rukopis koji je nastao na pergametu koji je napravljen od jagnjeće kože", dodala je Đorđević,

Govoreći o procesu restauracije i stabilizacije Miroslavljevog jevanđelja Đorđević je rekla da je Narodna biblioteka učestvovala u procesu restauracije i da predlaže mere zaštite za čuvanje i izlaganje tog rukopisa.

Miroslavljevo jevanđelje je digitalizovano, dodala je Đorđević, ukazavši da je taj vid čuvanja veoma važan jer zapravo doprinosi rasprostranjivanju značaja i važnosti Miroslavljevog jevanđelja.

Upitana pod kojim uslovima će danas posetioci moći da vide Miroslavljevo jevanđelje, Đorđević je odgovorila da će prostorija u kojoj se nalazi biti posebno obezbeđena, da će posetioci moći da ulaze u malim grupama do četiri osobe i da je fotografisanje i snimanje strogo zabranjeno.

Narodni muzej je danas za posetioce otvoren od 12 do 22 sata i ulaz je besplatan. (kraj) mjj/sv/mk

Share: