Dečji svet je veći od ekrana

12:16 12. 05. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Učesnici tribine u okviru kampanje Telekoma Srbija "Dečji svet je veći od ekrana", održane danas u Beogradu, ukazali su na potrebu unapređenja svesti o negativnom uticaju prerane i prekomerne upotrebe digitalnih uređaja među decom u ranom razvoju.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić istakao da je reč o jednoj od najaktuelnijih svetskih tema i naveo da je strateški plan te kompanije kampanja produbljivanja svesti o pravilnom korišćenju tehnologija kod najmlađih.

Lučić je rekao da se ne treba se plašiti digitalnih tehnologija, jer će se deca pravilno razvijati ukoliko od početka budu edukovana kako da te tehnologije pravilno koriste.

Šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru Ranko Rajović upozorio je da je svaka nova generacija prvaka generalno motorički slabija u odnosu na prethodne dve, sa slabijom koncentracijom i siromašnijim rečnikom, i skoro bez ikakve kontrole emocija.

Naveo je da su faktori koji dovode do toga previše gledanja u ekran, malo kretanja, kao i to što deci nije dosadno i to što su prezaštićena. (kraj) vem/bdb/bdr

Share: