Bez kolektivne krivice

13:05 24. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Sjedinjene Države s ponosom sponzorišu predlog Rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Nemačka i Bosna i Hercegovina, obeležavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, rečeno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta.

"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obeleže i druge slučajeve genocida", navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na upit servisa Glasa Amerike.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

U odgovoru se navodi da su SAD i ranije podržavale rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države veruju da je važno na ovaj način obeležiti sećanje na genocid u Srebrenici”, precizirano je u odgovoru Stejt departmenta.

Ukazano je i da rezolucija nije usmerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: