Predrasude najveća prepreka

14:50 13. 05. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Predrasude su najveća prepreka u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, jer poslodavci često kandidate gledaju kroz njihov invaliditet, a ne kroz njihovo znanje i veštine, rekla je FoNetu programska direktorka Foruma mladih sa invaliditetom Slađana Lević.

Ona je u serijalu razgovora Stigma ukazala na to da se osobe sa invaliditetom često sreću sa različitim barijerama, a da su predrasude i stereotipi ti koji pogoršavaju postojeće probleme.

“Sve je nekako međusobno povezano, zato što ukoliko imate prepreke za kretanje, ne možete da koristite gradski prevoz, niti možete da izaberete obrazovnu instituciju koju ćete da pohađate", objasnila je Lević.

Zato se osobe sa invaliditetom odlučuju po tome koja je škola pristupačna i koja možda ima dostupne materijale, dodala je ona i predočila da posle toga slede prepreke kada dođe do samog zapošljavanja.

Kada je reč o radu i zapošljavanju, Lević naglašava da je potrebno da poslodavac obezbedi svom zaposlenom uslove za rad koji su prilagođeni njegovim potrebama.

“Najvažnije je razumevanje poslodavaca kada su u pitanju prilagođavanja radnog mesta i radnih zadataka”, kazala je Lević.

Ta prilagođavanja, kako kaže, podrazumevaju postojanje rampe, pristupačnog toaleta, pristup različitim delovima zgrade, pristup govornom sistemu i drugim pomagalima, ali i obezbeđivanje više kratkih pauza u toku radnog vremena, kao i fleksibilno radno vreme.

Prema njenim rečima, potrebno je poslodavce edukovati o tome koje vrste invaliditeta postoje i koja prilagođavanja su potrebna za takve osobe.

Govoreći o tome da li poslodavci imaju razumevanja za potrebe zaposlenih sa invaliditetom Lević je naglasila da se ne može generalizovati, ali da uglavnom imaju i da je samo potrebno preduzeti konkretne akcije i primeniti u praksi sve ono što oni već teorijski znaju.

“Forum mladih s invaliditetom upravo kroz projekat ‘Posao po meri’ pruže podršku i poslodavcima i osobama s invaliditetom u procesu zapošljavanja, osobama s invaliditetom u procesu karijernog vođenja i savetovanja, a poslodavcima upravo da se na adekvatan način pripreme za proces zapošljavanja osoba s invaliditetom”, istakla je Lević.

Objasnila je da Forum pruža podršku i kroz proces radne prakse i naglasila da su ove godine, zahvaljujući programu “Posao po meri”, 22 praktiknta imali priliku da obave praksu kod 20 poslodavca.

“To je takođe upravo jedan način da se ruše predrasude i stereotipi”, ocenila je Lević, uverena da društvo može da pomogne unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i podstakne njihovo zapošljavanje tako što će svako dati svoj mali doprinos.

“Mediji su tu da prenose pozitivne poruke o osobama s invaliditetom i njihovim radnim sposobnostima, poslodavci treba da se edukuju, a država i društvo da budu senzibilisani i razumeju sve potrebe i prepreke u zakonodavnom sistemu i propistima koje treba menjati”, zaključila je Lević. (kraj) zvs/kt/dj

Share: