Za Palatu pravde 13 miliona

21:25 14. 05. 2024. FoNet | Velimir Ilić

NOVI SAD - Novi objekat pravosudnih organa - Palata pravde u Novom sadu, fantastičan je primer podrške koju je Srbija dobila od Evropske unije, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović ističući da je gradnja u celosti finansirana sredstvima EU sa više od 13 miliona evra, dok će za opremanje zgrade Vlada uložiti milion evra iz državnog budžeta.

Ministarka Popović, evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhejij, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, posetili su danas gradilište gde traju završni radovi na izgradnji Palate pravde, saopštilo je Ministarstvo.

Ona se zahvalila evropskim partnerima na njihovom doprinosu u ostvarivanju reformske agende Minstarstva pravde i istakla je da je Ministarstvo "veoma posvećeno unapređenju uslova rada zaposlenih u pravosudnim organima i povećanju efikasnosti u postupanju sudova i javnih tužilaštava".

Popović je naglasila da Ministarstvo pravde i Vlada, uz podršku fondova EU, ostaju posvećeni jačanju sveukupnih kapaciteta pravosudnih organa, kao i unapređenju zakonodavnog okvira.

"Naš cilj je jačanje vladavine prava i omogućavanja svim građanima i pravnim licima još efikasniji pristup pravdi, kroz nezavisnije, snažnije i modernije pravosuđe", istakla je Popović i, zahvalivši komesaru Varheljiju, reekla kako je sigurna da će partnerska saradnja sa EU narednih godina biti još intenzivnija.

Varhelji je istakao da je "jačanje funkcionisanja pravosuđa temeljni stub procesa pridruživanja Evropskoj uniji" i oblast u kojoj je Srbija "preduzela važne korake na polju nezavisnosti pravosuđa, njegove efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti".

"Svaki od njih je ključan za osiguranje pravednog i efikasnog pravnog sistema", poručio je Varhelji.

On je naveo da će Unija nastaviti da pomaže Srbiji da odlučno napreduje u oblasti vladavine prava, koja ima veliki potencijal da ubrza napredak Srbije ka članstvu u EU.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će Novi Sad uskoro dobiti novu zgradu Palate pravde, ocenivši da će građani moći da računaju na znatno efikasnije postupanje pravosudnih organa, a da će zaposleni imati uslove rada kakve nikada pre i nisu imali. (kraj) vip/mk

Share: