Vanredna situacija u Užicu

14:58 11. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

UŽICE - Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Užicu zatražio je danas, povodom požara na deponiji Duboko, uvođenje vanredne situacije u tom gradu, ostavku gradske uprave i rukovodilaca službi odgovornih za upravljanje u takvim slučajevima, zbog "nesposobnosti i ugrožavanja života i zdravlja građana”.

“Situacija u Ùžicu poprima razmere katastrofe, grad je obavijen otrovnim isparenjima i izmaglicom od koje ne može da se diše, dim štipa za oči, izaziva mučninu i glavobolju. U isto vreme sa bilborda i od strane lokalnih vlasti finansiranih portala građani se obaveštavaju da je vazduh odličnog ili dobrog kvalieteta, dok s maskama, rukavima ili maramicama pokrivenog nosa hodaju gradom”, naveo je užički odbor SSP u saopštenju.

SSP ukazuje da je reč o vrsti najopasnijeg zagađenja, izazvanog požarom na deponiji, tokom kojeg se u vazduh emituju dioksini i furani, koji se vezuju za organsku materiju, prodiru u zemljište i vodu. Za njihovo merenje ni grad ni Zavod za javno zdravlje ne poseduju adekvatnu opremu, navedeno je u saopštenju. (kraj) vem/mk

Share: