Rezolucija nije protiv Srbije

20:39 16. 05. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Američka državna podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas da je rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici zapravo o komemoraciji žrtava, obeležavanju zločina, o stvarnom sećanju na žrtve tog trenutka.

"Ne radi se tu o Srbiji ili srpskom narodu ili pripisivanju bilo kakve kolektivne krivice nekome", rekla je Elizabet Alen u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

Ona je istakla da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana nešto na čemu su SAD dugo radile svojim partnerima i na čemu nastavljaju da rade.

Imamo i posvećenost i veliku nadu za nastavak regionalne integracije, a ovo je trenutak poteškoća koji prepoznajemo, i zabrinuti smo zbog zapaljive retorike i rastućeg etnonacionalizma, rekla je Elizabet Alen, koja je u poseti regionu, koja obuhvata Sarajevo, Beograd, Prištinu i Skoplje.

Ona je naglasila da SAD apsolutno podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

"To je način da se napreduje u pitanjima između Beograda i Prištine, zaista nam je drago da vidimo napredak koji je posebno postigla Srbija, i pozdravljamo reforme i napredak koji je postignut u okviru tog dijaloga, ali moramo da vidimo veći napredak, to uključuje i Kosovo", rekla je Elizabet Alen, koja je u Beogradu razgovarala sa predsednikom države i predsednicom skupštine, kao i s predstavnicima nevladinog sektora i medija.

Elizabet Alen pohvalila je međunarodni angažman Srbije, naročito u aktuelnim krizama u Ukrajini i Izraelu.

Ona je ocenila da je Srbija bila veoma dobar partner u pružanju humanitarne pomoći stanovnicima Gaze i stalne pomoći Izraelu.

Dodala je da Srbija ima važnu ulogu u pružanju pomoći Ukrajini, uključujući političku podršku u međunarodnim institucijama i humanitarnu i tehničku podršku Ukrajincima.

Veoma cenimo partnerstvo Srbije sa NATO, za koje se nadamo da ćemo nastaviti da produbljujemo, posebno kada su u pitanju zajedničke vojne vežbe, rekla je Elizabet Alen.

Povodom odnosa Srbije i Kine, ona je naglasila da nije posetila Srbiju kako bi joj govorila kako da vodi sopstvenu spoljnu politiku i dodala da SAD "svakako ne traže od Srbije da bira drugačije odnose sa različitim svetskim silama".

"Neću da karakterišem odnos Srbije i Kine, ono što mogu da okarakterišem je ono što proizilazi iz partnerstva SAD i Srbije, a to je partnerstvo za obostrano dobro, na obostranu korist", rekla je Elizabet Alen. (kraj) vem/bdb/mk

Share: