Povući rezoluciju o Srebrenici

14:30 18. 05. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Otpravnik poslova Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Saša Mart apelovao je danas na kosponzore da, u interesu svih, pre svega naroda u Bosni i Hercegovini, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije o Srebrenici, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

"Nasuprot tvrdnjama o postojanju snažne regionalne podrške rezoluciji, kosponzori su nastavili sa praksom jednosmerne komunikacije, bez mogućnosti pitanja i komentara, uz odsustvo otvorenih konsultacija koje bi podrazumevale učešće svih država članica UN", navodi se u pismu Marta, prenosi Radio-televizija Srbije.

Prema njegovim rečima, to samo potvrđuje činjenicu na koju Srbija ukazuje od samog početka, odnosno netransparentnost procesa bez šireg regionalnog konsenzusa i saglasnosti razotkriva stvarnu nameru koja se krije iza rezolucije.

"Protivno svim procedurama i praksi GS UN, slanjem revidiranog teksta rezolucije dogovorenog u uskom krugu kosponzora, države članice se pokušavaju dovesti u zabludu da se radi o suštinskim izmenama koje treba da ubede države članice da podrže tekst", ističe Mart.

"Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati celom narodu", predočio je on.

"Srpski narod, koji je tokom dvadesetog veka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati", ističe Mart.

Mart je rekao da o pravoj nameri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika Bosne i Hercegovine, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da "takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje", te da će Bosna i Hercegovina na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije.

"Ovakve neodgovorne i neprimerene izjave zvaničnika jedne države otkrivaju prave namere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava. Države članice UN, koje su se voljom predlagača našle u nezavidnoj situaciji, ne treba dalje dovoditi u zabludu pokušajem predstavljanja navodno revidiranog teksta", istakao je Mart.

Imajući u vidu nesagledive posledice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana, Mart još jednom apeluje na kosponzore da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

"Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju", zaključio je Mart. (kraj) mjj/ivt/mk

Share: