Preminuo Mihailo Crnobrnja

14:51 10. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbijii univerziteteski profesor Mihailo Crnobrnja preminuo je u 78. godini, saopštio je danas Evropski pokret.

Crnobrnja je bio predsednik Evropskoh pokreta u Srbiji od 2015. do 2020. godine.

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu i magistrirao ekonomske nauke na Univerzitetu u Merilendu, a doktorirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu predavao je na predmetu Politička ekonomija savremenog društva.

Radio je i kao direktor Centra za ekonomska istraživanja Udružene beogradske banke, a bio je i ministar u Vladi Srbije i direktor Zavoda za društveno-ekonomsko planiranje (1986-1989).

Crnobrnja je bio ambasador SFRJ pri Evropskoj zajednici od 1989. do 1992, odnosno raspada zemlje. Nakon raspada SFRJ otišao je u Kanadu gde je nastavio nastavničku karijeru.

Vratio se u Beograd 2001. godine kada se angažovao kao specijalni savetnik za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske veze sa inostranstvom.

Prof. dr Mihailo Crnobrnja je bio profesor emeritus i direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na fakultetu FEFA u Beogradu. Od 2006. do 2009. bio je direktor Instituta FEFA, a od 2009. do 2012. dekan fakulteta.

Napisao je knjigu "Jugoslovenska drama", koja je prevedena na engleski, francuski, kineski, makedonski jezik. Bio je autor još četiri stručne knjige, ko-autor jedne i priređivač četiri zbornika radova.

Objavio je više od 250 eseja, članaka, rasprava, prikaza i recenzija u naučnim i stručnim časopisima na prostorima bivše SFRJ, Kanadi i SAD. (kraj) vbr/dj

Share: