Sugestije opoziciji u Srbiji

17:12 26. 04. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BERLIN - Predstavnici nemačkih parlamentarnih stranaka u principu su sagalsni da vlada u Beogradu nije učinila ono što se od nje tražilo kako bi izbori 2. juna zaista bili fer, ali istovremeno pozivaju na to da se na izbore ipak izađe uz ocenu da bi bojkot predstavljao veću štetu po demokratiju u Srbiji, javlja Dojče vele (DW).

Grupa opozicionih političara iz Srbije sredinom aprila boravila je u Bundestagu i pred Odborom za pitanja Evropske unije direktno predstavila svoje probleme u vezi s predstojećim izborima, podseća DW.

Tomas Haker, koji za vladajuću Liberalno-demokratsku stranku (FDP) prati događaje na Zapadnom Balkanu i koji je prisustvovao sastanku sa srpskim opozicionarima u Bundestagu, ocenio je na upit DW da opozicija u svakom slučaju mora da iskoristi ovu šansu.

"Srpska opozicija treba da iskoristi priliku za izlazak na izbore 2. juna. Priliku treba iskoristiti i ne ispuštati je tako olako“, rekao je Haker.

On smatra da bi bojkotom izbora opozicija navela "vodu na vodenicu" vladajućih i ne veruje "da je bojkot u interesu građana".

"Zato bi i opozicione stranke trebalo da pruže priliku svojim biračima da daju svoj glas. U suprotnom bi jedini profiter bio tobožnji garant stabilnosti Aleksandar Vučić i njegova stranka SNS“, ocenio je poslanik Liberalno-demokratske stranke.

Gunter Krihbaum iz poslaničke grupe opozicionih Demohrišćana (CDU/CSU) u Bundestagu takođe ističe odgovornost opozicionih političara u Srbiji prema svojim biračima.

"Ljudi koji su na poslednjim izborima glasali za ujedinjenu opoziciju to su povezali s jasnim mandatom, a to je – kontrolisati vlast u skupštini i ponuditi alternativu vladinoj politici sopstvenim sadržajima. Ali, to je moguće samo u parlamentu, a ne na ulici“, ocenio je Krihbaum.

On smatra da bi bojkotom izbora opozicija praktično dobrovoljno ukinula svoj parlamentarni rad, što smtra suprotnim postulatima Evropske unije.

"Bojkot nije u skladu s procesom integracija u EU, koji zahteva demokratsku interakciju između opozicije i vlasti, rekao je za DW Krihbaum.

Kolegama iz Bundestaga koji opoziciji Srbije preporučuju izlazak na izbore uprkos neispunjenim zahtevima, pridružuje se i poslanik Zelenih Boris Mijatović.

"Ne bih preporučio opoziciji da bojkotuje izbore 2. juna. Svim ljudima koji su prošle godine izašli na ulice Beograda protestujući protiv atmosfere nasilja u društvu, mora se ponuditi politički dom“, izjavio je Mijatović za DW, koji je na izborima u decembru u Srbiji učestvovao kao posmatrač.

On ističe kako je svestan da zahtevi miisije ODIHR nisu ispunjeni, ali naglašava i da izbori nemaju alternativu.

"Opozicija je Srbiji hitno potrebna, iako potpuno razumem da uslovi za nove izbore nisu optimalni“, zaključio je Mijatović.

Od političara s kojima je DW razgovarao o predstojećima izborima u Srbiji, socijaldemokratski poslanik i stručnjak SPD za Zapadni Balkan, Josip Juratović, ima najviše razumevanja za one opozicione političare koji pozivaju na bojkot.

On smatra da je zapravo vlada Srbije ta koja bojkotuje izbore svojim ponašanjem.

"Ja ne vidim šta se tu promenilo. Nijedna tačka koju je naveo ODIHR nije ispunjena. Birački spiskovi nisu ispravljeni, ni pročišćeni, RTS je i dalje zatvoren za opoziciju s Vučićem koji 94 odsto vremena u medijima popunjava narativom o Srebrenici i Kosovu, potiskujući tako teme koje se tiču lokalnih izbora“, kaže Juratović.

On smatra da se i u Beogradu kalkuliše s tim da su uskoro i izbori za Evropski parlament nakon kojeg će EU biti potrebno neko vreme da se konsoliduje, te da će se nakon toga "ionako sve zaboraviti šta se događa u Srbiji".

"Ovi navodni ustupci su samo pokušaj bacanja peska u oči", ocenio je Juratović.

On istovrmeno ima razumevanja i za one predstavnike opozicije u Srbiji koji žele da izađu na lokalne izbore, jer u protivnom gube lokalne strukture.

Juratović ističe i da je problematičan rok za predaju izbornih lista, a kritičan je i prema nemačkim kolegama koje kritikuju bojkot.

"Moramo da se zapitamo da li bismo mi izašli na izbore pod takvim uslovima“, zaključio je Juratović u razgovoru za DW. (kraj) vip/mk

Share: