Nepotpuni podaci o vazduhu

12:54 28. 04. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BOR - Predsednica borskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Irena Živković ocenila je danas da je “vrhunac cinizma i neodgovornosti prema građanima" to što je u Boru, na vrhu Doma zdravlja, u kom sve veći broj ljudi dobija dijagnozu neke vrste maligniteta, postavljen ekran na kojem piše da je vazduh u tom gradu odličan.

Irena Živković navela je da podaci koji se mogu videti na ekranu nisu netačni, ali su nepotpuni, pa je zato tvrdnja o "odličnom vazduhu" čista laž, saopštila je SSP.

"Sumpor dioksid jeste već neko vreme u zakonom dozvoljenim granicama i to održava socijalni mir jer se sumpor dioksid vidi golim okom, a i oseća u grlu i očima, pa zbog njegovog odsustva Borani kažu: 'Dima nema'. Ono što se ne vidi golom okom i ne oseća se su tihe ubice i direktni uzročnici kancera, teški metali arsen i kadmijum, a oni po izveštaju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru prelaze i po više od 30 puta zakonom dozvoljene prosečne godišnje vrednosti", objasnila je ona.

Irena Živković je rekla da su i lokalna i republička vlast, po zakonu o zaštiti vazduha i po zakonu o zaštiti životne sredine, dužne da pravovremeno i istinito informišu stanovništvo, ali i da zaštite i upozore.

"Nasuprot tome, mi imamo direktno dovođenje stanovnika Bora u zabludu i održavanje socijalnog mira lažima", istakla je Irena Živković. (kraj) vem/lč/mk

Share: