Nova zaduženja

11:49 06. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga neće doneti Srbiji nijednu novu investiciju, nijedno novo radno mesto i nijedan novi posao za srpsku privredu, već samo nova zaduženja, nove poslove za kineske firme i dalju rasprodaju najvrednijih srpskih resursa, izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i narodni poslanik Dušan Nikezić.

"Kineske građevinske firme grade skoro sve velike infrastrukturne projekte u Srbiji, od puteva, mostova, pruga i metroa, do elektrana, toplovoda i kanalizacije, za koje se zadužujemo 18 milijardi evra. Od Kine kupujemo skupu telekomunikacionu, računarsku, medicinsku opremu i naoružanje, dok kineske firme iz Srbije izvoze samo jeftine sirovine, poput rude bakra i posečenih stabala, zbog čega sa Kinom ostvarujemo ubedljivo najveći spoljnotrgovinski deficit, vredan 3,4 milijarde evra godišnje, koji će biti dodatno pogoršan Sporazumom o slobodnoj trgovini", dodao je Nikezić.

Nikezić je dodao je da je vlast samo kineskim firmama u poslednjih 12 godina "praktično poklonila" najveće srpske industrijske komplekse i najveća nalazišta bakra i zlata. (kraj) mjj/bdr

Tagovi:
Share: