Panel o Srebrenici u UN

16:21 27. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

NJUJORK - Panel diskusija o memorizaciji genocida na primeru Srebrenice biće održana 29. aprila u sedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, u organizaciji Stalne misije Bosne i Hercegovine.

Prema navodima organizatora, cilj panel diskusije je da pruži uvid u višestruke dimenzije i značaj memorizacije genocida, sa posebnim fokusom na slučaj Srebrenice, ne samo u svetlu predloženog nacrta rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sećanja i obeležavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.

Panel diskusiju će, kako je predviđeno agendom, otvoriti ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija, a među učesnicima panela su najavljeni direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, predsednica Asocijacije "Majke Srebrenice" Munira Subašić, predsednica Fondacije Robert F. Kenedi Keri Kenedi i Tanja Domi sa Hariman instituta na Univerzitetu Kolumbija.

Organizatori su naveli u najavi panela da je u Srebrenici u julu 1995. godine sistematski ubijeno 8.372 žena, muškaraca i dece, što je najveći zločin u Evropi od Drugog svetskog rata, koji je okarakterisan kao genocid presudom međunarodnog suda.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici bilo je planirano za 2. maj u Generalnoj skupštini UN, ali je odloženo zbog dorade teksta, kako je izjavio u četvrtak ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim rečima, Generalna skupština će se održati posle 6. maja, zavisno od rasporeda sednica.

Share: