Deset noćenja za 830 evra

13:03 06. 08. 2020. FoNet/RSE

Beograd - Veliki broj građana je prinudno odlučio da odmor ove godine provede u Srbiji, zbog nemogućnosti putovanja u inostranstvo usled epidemije, a zakon "ponude" i "tražnje" izazvao je drastičan skok cena, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi RSE, desetodnevni zakup trosobne kuće u grčkom letovalištu Kasandra u avgustu košta 630 evra bez taksi i naknada, dok bi za istu dužinu boravka u vikendici sa dve spavaće sobe na Fruškoj Gori trebalo izdvojiti 830 evra. 

Po rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), zbog povećane potražnje i limitirane ponude ove godine su za oko 15 odsto više cene u privatnom smeštaju na najpopularnijim destinacijama, poput Zlatibora, Sokobanje, Vrnjačke Banje, Kopaonika ili Stare Planine.

U prvom polugođu ove godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je boravilo ukupno 780.785 turista, što je za 53 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Inostranih gostiju je bilo za 65 odsto manje nego zaključno sa junom 2019, a domaćih za 42 odsto. (kraj) def

Share: