Rizična sahrana

16:23 21. 11. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Sa dubokom zabrinutošću upozoravamo javnost da najavljena sahrana patrijarha Irineja predstavlja, sa epidemiološkog aspekta, dogadjaj najvećeg rizika, saopštila je danas organizacija Ujedinjeni protiv kovida i zatražila da državni organi, Crkva i građani preuzmu odgovornost i ponašaju se u skladu sa zakonom i propisima koji važe u vreme epidemije.

Organizacija lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) ocenjuje da sahrana patrijarha Irineja na način kako je to planirano, uz pasivan stav državnih organa, predstavlja prvorazrednu opasnost po zdravlje stanovništva i zdravstveni sistem i da su u direktnoj koliziji sa zakonom i važećim propisima u vreme epidemije.

"Okupljanje hiljade vernika iz cele zemlje je potencijalno poslednji udarac na zdravstveni sistem koji je na izdisaju i šamar svim zdravstvenim radnicima koji se svakodnevno bore u kovid sistemu", naglašavaju u UPK.

To udruženje podseća da državni organi imaju zakonsku obavezu da obezbede striktno sprovodjenje važećih propisa i zakona usmerenih na suzbijanje epidemije i rizika od zaražavanja. (kraj) vip/mr/dpv

Share: