Prekretnica u razvoju

20:40 08. 04. 2021. FoNet | Branko Vučković

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić izjavio je da prvi Svetski kongres Roma, održan na današnji dan 1971. godine u Londonu, predstavlja prekretnicu u razvoju romskog pokreta i organizovanosti borbe u cilju njihove afirmacije i emancipacije

Na prvom Svetskom kongresu Roma u Londonu odlučeno je da romska zastava bude plavo-zelene boje sa crvenim točkom u sredini, a da romska himna bude pesma "Đelem, đelem".

Nakić je u izjavi za FoNet ocenio da je u proteklih 50 godina u Srbiji znatno popravljen društveni položaj Roma i naglasio da je najveći napredak ostvaren u oblasti obrazovanja.

Činjenica je da danas imamo znatno veći broj romske dece koja završavaju srednje škole i fakultete. Tome su svakako doprnele afirmativne mere koje je država uvela prilikom upisa romskih učenika u srednje škole i na fakulteta, kazao je Nakić i dodao da u obrazovnom sistemu Srbije deluju i pedagoški asistenti za rad sa romskom decom čiji je "doprinos obrazovnoj inkluziji Roma nemerljiv".

Takođe, značajna podrška obrazovanju romske dece predstavlja i stipendiranje srednjoškolaca, ali i studenata romske nacionalnosti, rekao je predsednik Nakić. (kraj) vbr/bv/dpv

Share: