Start iz kartonske kuće

20:46 08. 04. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je svim Romima i Romkinjama u Srbiji Svetski dan Roma i istakla da je i ovaj 8. april prilika da se ukaže da su pripadnici romske nacionalne manjine i dalje diskriminisani i marginalizovani.

Povodom Svetskog dana Roma predstavljen je projekat Društva Roma Zaječara i Udruženja romskih studenata iz Novog Sada "Romska platforma", čiji je cilj prikupljanje i praćenja slučajeva diskriminacije i nasilja nad Romima, navodi se u saopštenju.

Na sajtu romskaplatforma.rs nalaze se obrazac za prijavu diskriminacije, primeri uspešno rešenih slučajeva diskriminacije, kao i teme vezane za položaj Roma.

“To je jedan od načina na koji institucija želi da podseti da romska zajednica ne živi samo u Beogradu već širom Srbije i da je skoro svuda gotovo nevidljiva i suočena sa različitim uskraćivanjima prava, zbog čega snažno podržavamo aktivnosti koje će doprineti boljoj zaštiti, kao i organizacije koje u svojim zajednicama istinski posvećeno rade na unapređenju položaja Roma“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada nadležnih, tome može da doprinese svako od nas, čime zajednički dalje gradimo društvo humanosti, ravnopravnosti i tolerancije, u kome se svi zalažu za uvažavanje i svojih i tuđih ljudskih prava. (kraj) is/dpv

Share: