Loš položaj novinara i medija

15:50 01. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je danas, povodom 1. maja, da novinari i medijski profesionalci još jedan Praznik rada dočekuju u nepovoljnim uslovima za rad koji se iz godine u godinu pogoršavaju.

U istraživanju "Širom zatvorenih očiju: Koliko novinarke i novinari poznaju svoja radna prava”, koje je NUNS sproveo tokom prethodne godine, konstatuje se da je "poštovanje radnih prava novinara i novinarki u Srbiji godinama unazad na izuzetno niskom nivou", navodi u saopštenju NUNS.

"Mala i neredovna primanja, nedovoljna sigurnost posla, rad bez ugovora ili sa prekarnim ugovorima predstavljaju stalne oblike pritiska, koji podstiču širenje autocenzure, ugrožavaju nezavisnost novinara, sputavaju kvalitetno novinarstvo i favorizuju 'tabloidizaciju’' u medijima", ističe to udruženje.

Naglašeno je da "medijski radnici već godinama unazad primaju ispodprosečne zarade" koje su prethodne godine bile od oko 53.156 dinara neto, "što je ispod prosečne zarade u privredi Srbije, koja je za oktobar 2020. iznosila 60.109 dinara neto". (kraj) vip/dpv

Share: