Pogled u mikrogaleriju

13:18 12. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - U izlogu Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, prolaznici mogu da vide i učestvuju u postavci Woodiana.Today, sa školjkom koja reflektuje postupno zagađenje Dunava

Mikrogalerija, izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, do kraja oktobra je deo aktuelne postavke art+science 2021: Svetovi veštačke inteligencije. U izlogu, u Ulici kralja Petra 46, prolaznici mogu da vide i učestvuju u postavci koja simulira eksperiment za praćenje i procenu horizontalnog i vertikalnog kretanja školjke Sinanodonta woodiana. Mikrogalerija je na ovaj način pretvorena u interaktivnu istraživačku stanicu otvorenu za sve prolaznike.

Eksperiment u Mikrogaleriji je deo rada Woodiana.Today autorskog tima The Danube Transformation Agency for Agency Jovane Pešić i Sanje Anđelković, uz naučnu podršku iz različitih disciplina, kao i u oblasti programiranja i veb dizajna.

Centralni deo rada Woodiana.Today postavljen je u Muzeju nauke i tehnike sa još 11 međunarodnih radova u okviru manifestacije art+science.

Rad predstavlja spekulaciju budućnosti kroz posebnu vrstu školjke koja koristi savremenu tehnologiju veštačke inteligencije u predviđanju koncentracije zagađujućih materija u Dunavu. Zagađenje vode utiče na njeno kretanje, pa Woodiana ostavlja neobične šare u pesku poput tajnih simbola.

Ovu godinu obeležio je i prvi tematski Otvoreni poziv Mikrogalerije, Pogled u antropocen – namenjen misliocima, istraživačima i stvaraocima iz raznih disciplina (društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih nauka), sa akcentom na autorskim timovima koji okupljaju pojedince i/ili grupe kojima su bliski nauka, umetnost, edukacija i proizvodnja interaktivnih sadržaja i dizajn.Od pristiglih prijava izabran je rad pod nazivom Hiperrealnost antropocena, autorskog tima koji čine biolog Mato Lagator i umetnica Mihaela Puc. (kraj) dep

Share: