Oktobar najsmrtonosniji mesec

14:03 01. 11. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Organizacije civilnog društva, medicinska i medijska udruženja okupljena u grupi "Vakciniše se!" upozorile su danas da se Srbija nalazi u dramatičnom epidemijskom trenutku, a pluralizam političkih stavova i sloboda govora ne uključuju svesno i ciljano negiranje naučnih činjenica i iznošenje neistina o zaraznoj bolesti kovid-19.

Iznošenje različitih pogleda i kritika na ponuđeni odgovor države na zdravstvenu krizu potrebno je i korisno, ali ono što je štetno i po čitavu zajednicu pogubno, bilo da dolazi od predstavnika vlasti ili opozicije, jeste negiranje ili relativizovanje bolesti i njenih posledica, širenje atmosfere straha i zastupanje nenaučnih stavova i teorija zavere koji građane i građanke odvraćaju od vakcinacije, ukazuje se u saopštenju. 

Oktobar je, po zvaničnim podacima, najsmrtonosniji mesec od početka epidemije sa ukupno 1.721 umrlom osobom. Stanje u kovid bolnicama i ambulantama je najteže od početka epidemije, upozoravaju iz grupe "Vakiciniši se!". (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: