Grigorije dematuje Kramon

00:10 08. 12. 2021. FoNet

PRIŠTINA - Episkop diseldorfski Grigorije demantovao je kasno večeras da je sa evroposlanicom Violom fon Kramon razgovarao o "strukturalnoj organizaciji" Srpske pravoslavne crkve (SPC) i istovemeno iskazao "punu saglasnost" sa saopštenjem SPC da njen Ustav i uredbe važe bilo gde, pa i "na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke".

"Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, drugčije od katoličkih. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni", glasi tvit koji je Fon Kramon objavila, posle susreta sa vladikom Grigorijem 6. decembra, a potom obrisala. 

Vladika Grigorije u saopštenju ističe da je iz medija saznao za ovaj komentar fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom SPC, preneo je portal Kossev.

"Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve", naglasio je vladika Grigorije. 

On je u kratkom saopštenju još citirao, kako je naveo, "ključni deo saopštenja“ SPC o tome kako u Nemačkoj postoji SPC kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije, a njen Ustav važi svuda, te da crkvene vlasti i Sabor SPC postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, ali i eparhijskog arhijereja". 

Ranije danas, SPC je između ostalog poručila da je reagovala zbog "mnoštva oštrih protesta i negodovanja" povodom objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji SPC. 

"SPC postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne srpske Patrijašije, Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju", naglašeno je u saopštenju. (kraj) dep/dpv

 

Share: