Turnir ili deportacija

23:29 15. 01. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je iz imigracionog pritvora u Melburnu u kancelariju svojih advokata, odakle će pratiti suđenje po žalbi koju je Federalnom sudu Australije podneo protiv rešenja imigracionog ministra Aleksa Hoka kojim mu je ukinuta viza, što povlači deportaciju.

Suđenje, koje počinje u 23:30, vodi tročlano veće u kome su sudije Džejms Alsop, Entoni Besanko i Dejvid O'Kalahan, a koje će odlučiti da li će usvojiti Đokovićevu žalbu – čime bi mu se omogućilo učešće na Australijan openu ili će žalbu odbaciti, što bi dovelo do deportacije srpskog tenisera. 

Hok je poništio vizu Đokoviću, u suštini, zbog straha od bujanja antivakserske atmosfere u australijskom društvu, s obzirom na činjenicu da teniser nije vakcinisan protiv virusa korona, mada je jedan od devetoro učesnika Australijan opena koji su vizu dobili i ušli u zemlju sa (australijskim) medicinskim izuzećem.

Ranije ove sedmice, Đoković je dobio sudski spor protiv granične policije koja mu je poništila vizu, ne prihvatajući medicinsko izuzeće koje je imao. Potom je Hok upotrebio ovlašćenja i poništio novu vizu.

"Možda prisustvujemo rađanju najnovijeg australijskog sporta - gledanje dok se Đoković bori da ospori ukidanje vize pred australijskim sudovima", objavio je Sidnej morning herald, navodeći da je preliminarno saslušanje Đokovića u petak noću preko lajv strima pratilo 58.000 ljudi, naspram "14.800 onih koji će se ugurati u Rod Lejver da gledaju finale Australijan opena". (kraj) dep/dpv

 

 

Share: