Verifikovati inicijativu

20:59 17. 01. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Inicijativa Kreni-Promeni saopštila je da će sutra u 13 sati njeni predstavnici otići u Skupštinu Srbije i tražiti hitnu verifikaciju narodne inicijative, kako bi počeli da prikupljaju potpise za zabranu iskopavanja litijuma i bora i kako bi Skupština o tome mogla da odluči.

"Ako predstavnicima vlasti nije dovoljna elektronska peticija od gotovo 300 000 potpisa, tražimo da nam se omogući mehanizam narodne inicijative gde ćemo sakupiti 30 000 potpisa za predlog zakona o kojem Skupština mora da se izjasni", saopšteno je iz te organizacije.

Inicijativa Kreni-Promeni istakla je da su uslovi jasni i da iza ove ponude stoji 300 000 građana, zbog čega se od Vlade i Skupštine traži da do 20. januara ukinu Prostorni plan "Jadar" i zakonom uvedu moratorijum na eksploataciju litijuma i bora. Ukoliko Vlada i Skupština to ne žele, Kreni-Promeni će insistirati da se omogući da putem narodne inicijative bude predložen zakon.

"Ako ni to ne žele, smatraćemo da krše naša građanska prava i u četvrtak 20. januara počinjemo novu seriju protesta", najavljuju iz Kreni-Promeni. (kraj) dar/bdb/nm

Share: