Sankcije i rejting SNS

10:32 03. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Uvođenje sankcija Rusiji bi kratkoročno dovele do pada podrške Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, dok bi sankcije EU prema Srbiji srednjoročno i dugoročno oslabile ne samo SNS i Vučića već bi nanele ogromnu štetu ekonomiji zemlje i dovele do drastičnog pada standarda građana, objavio je danas Demostat.

Eventualno ukidanje pretpristupnih fondova, što je ekstremna mera EU, i te kako bi pogodilo građane Srbije, imajući u vidu da je prema poslednjem IPA III (2021-2027) za zemlje Zapadnog Balkana predviđeno nešto više od 14 milijardi evra, ocenio je za Demostat istraživač u Centru za evropsku politiku Miloš Pavković.

Srbija kao najveća država na Zapadnom Balkanu vuče najviše sredstava iz tog fonda, bez kojih bi mogla da ostane, istakao je Pavković i podsetio da EU finansira različite infrastrukturne projekte, a tu je i Ekonomski i investicioni plan usvojen 2020. godine koji predviđa 20 milijardi evra investicija u Zapadni Balkan, a koji bi takođe mogao da bude ukinut za Srbiju. (kraj) vbr/mr/dj

Share: