Otvoren Mejkers lab

21:07 19. 10. 2022. FoNet | Branko Vučković

ČAČAK - U Medicinskoj školi u Čačku danas je otvoren prvi Mejkers lab - multidisciplinarni inovativni prostor u kom će učenici i nastavnici imati priliku da istražuju i da se povezuju sa lokalnom zajednicom i širim okruženjem.

Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti, matematike i preduzetništva onako kako to uveliko rade neke od najrazvijenijih zemalja na svetu.

Kroz rad u Mejkers labu zamišljeno je da učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju edukaciji i rešavanju problema, a ideja je da se đaci zainteresovani za nauku ohrabre da dalje razvijaju interesovanja u tom pravcu i da se podstiče eksperimentisanje i multidisciplinarnost u nastavi.

Krajnji cilj je povezivanje škola sa građanskim inicijativama i umrežavanje škola na lokalnom, a onda i širem nivou.

Mejkers lab omogućava nastavnicima da održe multidisciplinaran čas, što znači da će učenici istovremeno sticati znanja i razvijati veštine iz mnogih oblasti i da će moći da to praktično primene, rekla je profesorka Medicinske škole i predsednica Školskog odbora Jelena Dramićanin.

Kako je jedan od ciljeva ovog projekta povezivanje škola sa širom zajednicom, što podrazumeva i privredu, nove tehnologije i njihovu primenu u poslovanju, na susretu je bilo reči i o programima kroz koje će svi moći da steknu jasnu predstavu o značaju veze između tehnologije, nauke i uspešnih industrija, biznisa, umetnosti.Većina projekata unutar ovog oblika obrazovanja biće namenjena praktičnom radu sa učenicima i unapređenju nastavničkih kompetencija i znanja. Malo je projekata koji su namenjeni školama kao složenim, organskim celinama kojima se pristupa sveukupno i strukturalno i upravo tu na scenu stupaju Mejkers labovi, rekla je viša savetnica za programske aktivnosti CPN Danijela Vučićević.

Dajući konkretan primer ovog koncepta, direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Bjelotomić naglasio je značaj oblasti koje spajaju medicinu i savremene tehnologije.Direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije Miloš Đuričanin je rekao da Mejkers lab kreira pozitivno okruženje za obrazovanje u kome „najbolje kompanije, najbolji nastavnici i najbolji đaci“ daju bolju perspektivu budućnosti Srbije.

Đuričanin je istakao da su Grupa za obrazovanje i Nordeus fondacija osnovani sa idejom da su za obrazovanje i budućnost naše dece u Srbiji odgovorni svi mi.

"To nije nešto što možemo da očekujemo samo od nastavnika, niti bi trebalo. Trebalo bi svako od nas da se zapita šta je naša uloga u obrazovanju naše dece. Šta je naša uloga u kreiranju orkuženja za njih da jednostavno ostanu ovde i doprinose daljem razvoju naše zemlje i društva”, istakao je Đuričanin.Čačak je prvi grad u Srbiji koji je dobio Mejkers lab, ali prema rečima pomoćnika gradonačelnika Čačka Miroslava Petkovića na ovome se neće stati i već se uveliko radi na otvaranju novih labova u čačanskim školama. (kraj) is/bv/bdr

Share: