Pomoć osobama sa invaliditetom

18:34 06. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - U organizaciji fondacije "Ana i Vlade Divac" danas je održana konferencija za novinare povodom projekta "Posao po meri - ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom", na kojoj su govorili ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici Ministarstva za rad i zapošljavanje, Privredne komore Srbije i drugi potpisnici projekta i Memoranduma o saradnji.

U organizaciji fondacije "Ana i Vlade Divac" danas je održana konferencija za novinare povodom projekta "Posao po meri - ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom", na kojoj su govorili ambasador SAD Kristofer Hil, predstavnici Ministarstva za rad i zapošljavanje, Privredne komore Srbije i drugi potpisnici projekta i Memoranduma o saradnji.

Cilj ovog, četvorogodišnjeg projekta jeste da se osobama sa invaliditetom olakša pristup tržištu rada, a implementacija projekta planirana je u celoj Srbiji, s fokusom na Beograd, Novi Sad, Niš, Suboticu, Zrenjanin i Valjevo.

"Danas je veoma važan događaj za osobe sa invaliditetom i divna prilika da obeležimo Svetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar", rekao je ambasador Hil i dodao da su SAD od 1990. godine, kad je usvojen prvi zakon o osobama sa invaliditetom, primer društva koje ne diskriminiše nijednu grupu ljudi.

"USAID uz pomoć američkog naroda, jer ovo je uistinu novac naroda, poklanja dva miliona dolara, jer SAD žele da podrže napore Srbije da obezbedi da svi njeni građani imaju koristi", rekao je Hil, ističući da je ovo pitanje visoko na listi prioriteta SAD i da dva miliona dolara nije malo, a za četiri godine će se proceniti kako je projekat sproveden i šta dalje.

Događaju u Privrednoj komori Srbije prisustvovalu su i predsednica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović, zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petar Jarić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, gradonačelnik Zrenjanjina Simo Salapura, i Valjeva Lazar Gojković, pomoćnica gradonačelnika Subotice Zagorka Panić, v. d. načelnika Gradske uprave Grada Novog Sada Lidija Tomaš i sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Aleksandra Čamagić.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović rekla je da je činjenica da je puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog značaja za društvo u celini, posebno ukoliko se želi ostvariti ravnopravnost, i dodala da poslednjih godina postoje pomaci na ovom polju.

Aleksandar Perić rekao je da je Privredna komora kao krovna organizacija privrednih društava u prilici da pomogne svima onima koji su u potražnji za poslom i dodao da je važno i da se pomogne deci sa invaliditetom, te srednjoškolcima omogući proces povezivanja s privrednim društvima kroz dualno obrazovanje.

Aleksandra Čamagić rekla je da je cilj ovog projekta da radi na osnaživanju zapošljavanja, pre svega mladih osoba sa invaliditetom, a uz podršku lokalnih samouprava i udruženja koja se bave njihovom integracijom.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu istakla je da samo 62 privredna društva u Srbiji zapošljava osobe sa invaliditetom.

"Ovo je dvosmeran proces i zato je potrebno osnažiti i poslodavca i osobe sa invaliditetom, s ciljem njihovog uspešnog povezivanja. Potrebno je da govorimo o tome šta mladi sa invaliditetom mogu i koje su im sposobnosti, a ne da se kao društvo bavimo njihovim ograničenjima", zaključila je Čamagić. (kraj) dar/tj/bdr

Share: