Srbija i energetski koridor

17:06 22. 02. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Na potpisivanju 12,8 miliona evra vrednog ugovora za finansiranje izgradnje deonice Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici, "kao što je već u saobraćaju".

"Transbalkanski koridor je regionalni projekat od strateškog značaja, koji znači stabilnost na tržištu električne energije ne samo u Srbiji, već i u regionu: u Rumuniji, Crnoj Gori, Italiji", rekla je Mihajlović.

Do sada je, kaže, već završena jedna sekcija Transbalkanskog koridora, u izgradnji je sekcija od Kragujevca do Kraljeva, a sekcija 3, za koju je danas potpisan ugovor, od Obrenovca do Bajine Bašte, duga je 109 kilometara i ukupne vrednosti 60 miliona evra.

"Ostaje da se izgradi još jedna deonica, od Bajine Bašte do granice s Crnom Gorom i granice s Bosnom i Hercegovinom", najavljuje ministarka i ističe da je ukupna vrednost izgradnje Transbalkanskog koridora u Srbiji 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar. (kraj) vbr/mr/nm

Share: