Bez ad hok povećanja penzija

23:37 21. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Da bi se osigurao penzioni sistem zasnovan na pravilima, država će nastaviti na indeksira penzije na osnovu formule koja je stupila na snagu 2020. godine i uzdržaćemo se od bilo kakvih ad hoc povećanja penzija, kaže se u Memorandumu o razumevanju Vlade Srbije i NBS upućenom MMF, koji je, u sklopu dokumenata koji prate novi aranžman, objavio Fond.

Ako izdvajanja iz budžeta za penzije pređu 11 odsto bruto društvenog proizvoda, indeksacija penzija će automatski biti obustavljena, prenosi portal Biznis.rs.

Ovo je predviđeno i Strategijom javnih finansija za narednu godinu, sa projekcijama za 2023. i 2024. godinu.

Preciznije, navedeno je da će povećanje penzija u narednim godinama, nakon okončanja krize, iznositi između 5,5 i šest odsto godišnje, odnosno da će biti nešto niže od prognoziranog rasta nominalnog BDP.

Zbog toga bi, posle privremenog povećanja u prošloj i ovoj godini, izdvajanja za penzije iz budžeta, počela postepeno da se spuštaju ka nivou od oko 10 odsto BDP.

U tom smislu, očigledno je da se Vlada Srbije samo opredelila da poštuje postojeće fiskalno pravilo – da izdatke za penzije drži na održivom nivou do 11 odsto bruto domaćeg proizvoda. (kraj) def/dpv

 

Share: