Javnom sektoru 6% povišice

10:12 27. 08. 2021. | Milica Rilak

BEOGRAD - Plate u javnom sektoru u 2022. godini mogle bi da porastu i do šest odsto, odnosno više nego što je definisano Fiskalnom strategijom, koja je predvidela rast od 4,5 odsto, ali povišice ne bi bile linearne, već bi najviše dobili zaposleni u zdravstvu i bezbednosnim strukturama, preneo je danas Blic.

Nacrt budžeta trebalo bi da bude završen do sredine oktobra, kada će se orijentaciono znati i procenat uvećanja zarada za blizu 500.000 zaposlenih u javnom sektoru, podseća Blic i navodi da trenutne analize pokazuju da ima prostora za veći rast zarada nego što je projektovano, a pre svega zbog "neočekivano visokog" privrednog rasta od 13,4 odsto u drugom tromesečju.

"Ukoliko se i u trećem tromesečju nastavi ovakav trend, onda je gotovo izvesno da će se odstupiti od projekcije od 4,5 odsto iz Fiskalne strategije. To praktično znači da je realno da se u javnom sektoru plate povećaju na nivou rasta BDP, koji bi ove godine mogao da bude oko 6,5 pa čak i sedam procenata", citirao je Blic neimenovani izvor iz Vlade Srbije. (kraj) vbr/mr/dj

Share: