Energetska bezbednost

12:44 02. 11. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Energetska bezbednost i diverzifikacija, zbog rata u Ukrajini, ukazuju na potrebu digitalizacije naših privreda, kako bi bile globalno konkurentne i osigurale bezbedno snabdevanje energentima iz što više izvora, izjavio je danas u Beogradu zamenik pomoćnika američkog ministra trgovine Dejvid De Falko.

Informacione i komunikacione tehnologije i energetika će pokrenuti našu saradnju, rekao je De Falko u Privrednoj komori Srbije (PKS), na konferenciji koja je okupila predstavnike više od 180 firmi sa Zapadnog Balkana i 27 američkih kompanija.

Ovo je samo početak saradnje sa Zapadnim Balkanom, koji je tržište u porastu. Cilj je izgradnja poslovnih odnosa, ali i da ovo bude bolje mesto za život naše dece i unuka i nadam se da će američke firme pomoći da se taj cilj ostvari, naveo je De Falko.

Predsednik PKS Marko Čadež je izjavio da su američke kompanije mnogo investirale u sektor informacionih tehnologija u Srbiji i poslale jasnu poruku firmama iz celog sveta da ovaj region poseduje veliki potencijal što se tiče znanja, inovacija i kreativnosti.Otpravnik poslova u ambasadi SAD Džon Ginkel je ocenio da prisustvo 27 američkih kompanija na skupu u Beogradu govori o optimizmu vezanom za poslovanje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

U SAD vidimo Zapadni Balkan kao deo sveta koji se kreće, što se ne odnosi samo na diplomatiju, već i ekonomiju, rekao je Ginkel.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević je izjavio da institucija na čijem je čelu podržava inicijativu Otvoreni Balkan i da radi na njenom unapređenju.

Na taj način region šalje pozitivan signal o svojoj atraktivnosti za sve investitore, rekao je Lazarević. (kraj) vbr/drp/bdr

Share: