EPS nije rizik nego trošak

17:05 08. 11. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) je od prošle jeseni napravila gubitke od milijardu evra, uglavnom za uvoz skupe struje, a gubici će nastaviti da se gomilaju i ove i naredne zime, a kakva će biti energetska situacija ne zna jer ona zavisi i od međunarodnih okolnosti, rečeno je danas na forumu „Da li će energetska preduzeća da zapale šibicu u budžetu?“.

Srbija je integrisana u strujni sistem Evrope, koji je u velikim problemima, rečeno je forumu koji je organizovala Business Info Group uz podršku National Endowment for Democracy, saopštili su organizatori.

U debati je navedeno da je većina od 66 domaćih toplana predala zahtev za povećanje cene grejanja od dva do 36 odsto, a neće se libiti da se za pokrivanje gubitaka obrate i svojim osnivačima, odnosno opštinama i gradovima.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov oceno je da EPS više nije rizik za javne finansije, već da je postao trošak, a da je država za energetska preduzeća i poskupljenje gasa, od prošle jeseni platila dve milijarde evra.(kraj) vip/bdr

Share: