Korona i digitalni obrt

21:26 19. 11. 2020. FoNet | Milica Rilak

Beograd - Sve "vrste" publike kojoj su se umetnici do sada obraćali, izbijanjem pandemije svedena je na jednu - digitalnu publiku, ali se javio i paradoks da konzumenti digitalne umetnosti žele da poseduju i fizičke predmete proistekle iz tog dela, jedna je od poruka večerašnje tribine "Kako korona menja umetnost i svet umetnosti".

Izbijanje pandemije i zatvaranje (lockdown) kao zaštitna mera protiv zaraze doveli su, sa jedne strane do rasta onlajn konzumiranja umetnosti kroz virtuelne posete muzejima ili galerijama, ali je isto tako zabeležen ogroman pad vrednosti umetničkih dela, rečeno je u uvodu tribine koju su organizovali Koncept9, Knjižara Beopolis i Dom omladine.

Zahvaljujući pandemiji, desio se "digitalni obrt", situacija u kojoj raste tražnja za digitalnim delima i onlajn konzumacijom umetnosti.

Jedna od dilema je i da li umetnici moraju da se "prilagode" tako što će svoja dela učiniti dostupnim za digitalni pristup, što mnoge primorava da drugačije razmišljaju i o svome stvaralaštvu i o tržištu na kome će se ta dela naći, a u krajnjem i o tome da sve mora biti prilagođeno samo jednoj vrsti publike - digitalnim korisnicima, rečeno je na tribini. (kraj) vip/mr/dpv

Share: