Industrijski giganti - turistička odredišta

21:04 29. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

ŠABAC - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je, otvarajući izložbu „O jednoj mladosti” u Narodnom muzeju u Šapcu, da je Srbija posvećena očuvanju indrustrijskog nasleđa, kao važnog dela kulturne baštine.

Na izložbi čiji je cilj da prikaže jednu epohu iz života grada koju je obeležila Hemijska industrija "Zorka", Gojković je naglasila da će Ministarstvo kulture i informisanja posvetiti veću pažnju negovanju i afirmaciji industrijskog nasleđa. 

Ona je dodala da je u svetu odavno prisutan trend "vraćanja u život" nekadašnjih velikih industrijskih kompleksa, fabrika ili rudnika, koji revitalizacijom postaju značajna kulturna i turistička odredišta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Gojković je podsetila da je fabrika Zorka uspela da postane jedna od znamenitosti svog grada i simbol jednog vremena, kao i da su radnici gradili fabriku, živeli sa njom i za nju, dok je Zorka istovremeno gradu i njegovim stanovnicima podarila duh zajedništva i solidarnosti. 

Tako je i ova izložba delo ne samo autora, već i svih radnika Zorke koji su stvarali industrijskog giganta i ponos grada, rekla je Gojković i dodala da se na izložbi vidi kako razvoj jedne fabrike stvara istoriju grada, utiče na društvene i kulturne prilike i život njegovih stanovnika. (kraj) lj/dpv

Share: