Otvoren 14. Kustendorf

21:00 22. 01. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

MOKRA GORA - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenila je danas, na otvaranju festivala Kustendorf koji se ove godine održava onlajn, da Mokra Gora svakog januara postaje filmski centar Evrope i sveta koji okuplja na jednom mestu velika imena svetske kinematografije, mlade autore i zaljubljenike u film.

Spoj mladosti, oličene kroz više od 20 studentskih filmova, sa ostvarenjima doajena svetskog filma, daje onu čaroliju koja ovaj festival izdvaja od drugih velikih filmskih manifestacija, istakla je Gojković.

Ona je pozdravila to što je i ovogodišnji festival zadržao dobru i važnu praksu promocije mladih talentovanih filmskih stvaralaca iz Srbije, regiona i celog sveta, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je dodala da će, iako je, kao i većina kulturnih sadržaja u prethodnih godinu dana, morao da se prilagodi novim onlajn oblicima komunikacije sa publikom, festival opravdati epitet manifestacije koju publika prati prvenstveno iz ljubavi prema filmu, zahvaljujući svojim bogatim i raznovrsnim sadržajem.

Gojković je podsetila da Ministarstvo kulture i informisanja podržava festival od osnivanja i dodala da Srbija u okviru svoje kulturne politike veliku pažnju posvećuje filmskoj umetnosti, opredeljujući sredstva za snimanje filmova koja rastu iz godine u godinu, što doprinosi ne samo većoj vidljivosti naše kinematografije i kulture u svetu, već i kvalitetu filmova.

Gojković je istakla da je Ministarstvo svesno ogromnog značaja koji ova manifestacija ima na planu međunarodne saradnje, afirmacije filmske umetnosti, promocije Srbije kao zemlje kulture, ali i mogućnosti koje pruža neafirmisanim autorima - da se sretnu, upoznaju i razgovaraju sa velikanima filma, da steknu nova znanja i kasnije ih primene u praksi.

Posebno je važno da na međunarodnom planu ponovo budemo prepoznati po autorskom filmu i rediteljima koji nisu pravili kompromise sa globalnim trendovima, niti su povlađivali ukusima publike, ocenila je Gojković.

Takmičarima želim uspeh, u uverenju da će im borba za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje biti veliko iskustvo i snažan podsticaj u daljem stvaranju, rekla je Gojković i istakla da "iako je lav kralj životinja, medved simbol snage, a palma mira i pobede, ipak je jaje simbol novog života". (kraj) is/ivt/dpv

Share: