"Magbet" za finale

12:03 08. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje italijanske predstave "Magbet" u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koja će biti izvedena u subotu, 16. oktobra 2021, na sceni "Jovan Đorđević“ u 20.00 časova.

Kako se podseća u saopštenju, program Festivala čine savremene svetske produkcije Šekspirovih dela.

Festival se održava svake godine u junu, u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, rezidencije Vila Stanković u Čortanovcima.

Ideja Festivala, jedinstvenog u Srbiji, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević, posle premijere njegove predstave "Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Pored želje da domaćoj publici otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković, kao izuzetan prostor zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad i UNIQA osiguranje.

Partneri Šekspir festivala su Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), Akademija umetnosti Novi Sad, ArtFrakcija (Inđija), Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Balkankult, TradeUnique Inđija i Atelje vina Šapat (Stari Slankamen). (kraj) dep

Share: