Dokumentarci na IDFA festivalu

12:04 21. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Muzej revolucije“  Srđana Keče i kratkometražnog dokumentarnog filma ostvarenje „Prilagođeni“ Dejana Petrovića biće od 17. do 28. novembra u takmičarskom programu najvećeg i jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u svetu − IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam).

Film „Muzej revolucije“ autora Srđana Keče, u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Češke i uz podršku Filmskog centra Srbije, svetsku premijeru imaće na festivalu IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivalu dokumentarnih ostvarenja u Evropi, u selekciji nazvane „Luminous“, viđene isključivo za premijerne filmove.

„Prilagođeni“ je kratkometražni dokumentarac koji nam otkriva jedinstveno prihvatilište za pse u Evropi, mesto u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada.

Paralelom između azila za pse i društva i prikazivanjem procesa dresure pasa, film ukazuje na univerzalne probleme sa kojima se susrećemo od najranijeg detinjstva, preispitujući potrebu pojedinca da se prilagođava volji drugog, smatrajući ga autoritetom.

Film  traje 19 minuta i takmičiće se za nagradu za najbolji film u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. I prethodni Petrovićev dokumentarac „Isti” prikazan je takođe u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala 2017. godine (IDFA 2017). (kraj) dep

Share: