Biseri srpskog modernizma

00:39 01. 12. 2021. FoNet | Desk

BEOGRAD - Izložba "Simbol(i) grada: remek-dela srpskog modernizma u službi reprezentacije lokalne zajednice" otvorena je u utorak u Galeriji RTS i trajaće do 31. januara 2022. godine.

Postavka, čiji je recezent profesor Dragan Bulatović, premijerno je prikazana u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci aprila ove godine. 

Likovna zbirka Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci broji ukupno 890 slika i nastala je kupovinom i sporadičnim legatima, a vremenom je izrasla u zbirku nacionalnog karaktera. U Galeriji RTS prezentovan je odabir iz kolekcije slika koja broji 189 dela 87 najvažnijih predstavnika srpskog modernizma. Po tematskim celinama obuhvata predstave čoveka, ratno slikarstvo, pejzaže, mrtve prirode, religiozno i drugo slikarstvo. Raznolikost tehnika vidi se kroz radove slikane na platnu, lesonitu, dasci ili papiru, a tu je i veliki broj grafika i bakroreza. Istovremeno pokazuje liniju kretanja umetnika, od realizma i impresionizma, preko simbolizma, kubizma ili akademizma, do ekspresionizma i nagoveštaja nadrealizma. 

Na svečanom otvaranju govorili su direktor muzeja i autor izložbe Stevan Martinović, predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen, predstavnik Likovnog saveta Galerije Nikola Kusovac i muzejski savetnik Dušan Milovanović. (kraj) dep/dpv

Share: