"Stric" u Beogradu

15:54 02. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Sinoć je u okviru ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, beogradsku premijeru imao dugoočekivani film "Stric" u kom naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović. 

Ovo je debitantsko ostvarenje rediteljskog tandema Andrija Mardešić i David Kapac, a ostale glavne uloge poverene su Goranu Bogdanu, Ivani Roščić i Roku Sikavici, koji su takođe prisustvovali projekciji.
 
‘’Stric’’ je napeti triler na koji je publika prilikom dosadašnjih prikazivanja veoma burno reagovala, a kritika ga je svakom prilikom velikodušno pohvalila.
 
Radnja filma odvija se u vreme Božića u Jugoslaviji, krajem osamdesetih. Porodica – majka, otac i sin – srećni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za praznike iz Nemačke.

Stric deli poklone, te sledi tradicionalni božićni ručak – ćurka s mlincima i francuskom salatom. Porodičnu idilu prekida iznenadna zvonjava najnovijeg smart telefona, pa ubrzo postaje jasno da vreme radnje nisu osamdesete, da nije Božić i da se za prepunom prazničnom trpezom, osim hrane, nožem može seći i tenzija.


Nakon nagrade na festivalu Karlovim Varima, gde je imao svetsku premijeru, film je nagrađen u Puli, kao I na domaćim festivalima u Leskovcu i Smederevu, ali i u Nemačkoj, Makedoniji, Španiji, itd.
 
Andrija Mardešić i David Kapac pored režije potpisuju i scenario filma. Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić ( clectica, HR), a koproducent je Milan Stojanović (Sense Production, RS). 
 
Film "Stric" biće uskoro dostupan i u bioskopima u Srbiji. (kraj) dep/dj

Share: