Ukrajinski panciri u umetnosti

19:47 01. 01. 2023. FoNet | Desk

LVOV - U okviru projekta "Umetnost pancira" ("Art Armour") u Istorijskom muzeju Lvova u toku je izložba umetničkih dela, kreiranih na mecima oštećenim delovima pancira koji su na bojištima spašavali živote ukrajinskih vojnika, a postavka će od 27. januara biti prikazana u Poljskoj, baltičkim zemljama, Evropskoj uniji i Londonu.

Izloženo je 12 umetničkih dela nastalih na pancirima na kojima se vide balistička oštećenja, navedeno je na sajtu lviv.travel.

"Oružane snage Ukrajine predale su 'korišćene' pancire koji su uspešno ispunili svoju misiju u borbi – zaustavljanje neprijateljskih metaka i gelera", pojašenjeno je.

Poznati ukrajinski umetnici Ivan Marčuk, Tiberij Silvaši, Nazar Bilik, Petro Bevza, Andrij Bludov, Jurij Vakulenko, Aleksej Sai, Svitlana Ratošnjuk, Anton Logov, Leonid Kolodnjicki, ikonopisac Andrij Ohotski pretvorili su delove pancira u ekskluzivna umetnička dela.

Inicijator i rukovodilac projekta "Art Armour" i suosnivač dobrotvorne fondacije "Ukrajina za heroje" Oleksandr Kovalčuk rekao je da će izložba biti prikazana u Poljskoj, baltičkim zemljama i Evropskoj uniji, a da je planirano da završi u Londonu. (kraj) dep/dpv

Share: