Vasil Hadžimanov na Kalemgdanu

13:05 04. 09. 2020. FoNet | Dejan Jeremić

BEOGRAD - Nakon tri meseca pauze, Musicology Barcaffè Sessions nastavlja sa koncertnim aktivnostima jednog od najistaknutijih srpskih pijanista, Vasila Hadžimanova, 10. septembra u letnjem prostoru kluba Bitefartcafe, na Kalemegdanu.

Vasil Hadžimanov bend je zasigurno najbolji način da Musicology nastavi da živi, u vreme kada je najbitnije da su muzičari, organizatori i publika jedno. 

Muzički sastav, objavio je od osnivanja, 1997. godine, sedam studijskih albuma koji su naišli na fantastične kritike širom sveta. Svojim talentom, radom i neprestanim pomeranjem granica, članovi benda skrenuli su pažnju stranih svetskih kritičara kao vrhunski muzičari, svaki u svojoj kategoriji.

Pijanista, kompozitor i aranžer, Vasil Hadžimanov dobio je epitet nezaobilazne povezujuće karike srpskog džeza i postao neko ko je obeležio muzički prostor Balkana kao čuvar, interpretator i novi tumač tradicije.

Bogato iskustvo folklora Vasil smatra „muzikom koje se ne treba stideti već je, naprotiv, podržati i dati joj više prostora“, što je ovaj umetnik i uradio u jednom od ključnih trenutaka nacionalne muzičke istorije, kada je u muzičkoj produkciji vladao talas koji nije podržavao prave vrednosti. Inspirišući se tradicionalnom muzikom, pretopio ju je u autentičan muzički izraz koji je široko prepoznat.

Jedinstveni pristup muzici, koji podrazumeva kombinovanje balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova kao što su džez, fank, rok, world i progresivna muzika, u potpunosti je autentičan za Vasil Hadžimanov Band. (kraj) dj

Share: