Izumiru sisari i ptice?

10:23 10. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

Beograd - Svetske populacije sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku su smanjene za dve trećine za manje od pola veka, navodi se u danas objavljenom Izveštaju o životu na planeti 2020. Svetske organizacije za prirodu WWF.

Izveštaj, koji se objavljuje svake dve godine, upozorava na ubrzano uništavanje prirode usled neodrživih ljudskih aktivnosti, što ima katastrofalne posledice ne samo na populacije divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje. Među glavnim faktorima su krčenje šuma, neodrživa poljoprivreda i ilegalna trgovina divljim vrstama, koji doprinose i izbijanju virusa poput novog korona virusa.

Kako se navodi, to je velikim delom rezultat uništavanja životne sredine koje doprinosi i pojavi zoonotskih bolesti poput pandemije kovid-19.

U izveštaju se navodi da slatkovodna biološka raznovrsnost nestaje brže nego u bilo kom drugom ekosistemu. Od 1900. godine nestalo je više od 70 odsto svetskih vlažnih staništa, a od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se za 84 odsto više nego one koje žive u šumama ili okeanima.

Svetske reke pretrpane su postojećom i planiranom infrastrukturom, potrošnja vode raste iz godine u godinu, slatkovodna ribolovna područja su prekomerno eksploatisana, a životi miliona ljudi postaju sve nesigurniji. Slično je i u našem regionu. (kraj) vbr/dpv

Share: