Pobednik u svim ratovima

02:56 16. 10. 2020. FoNet

Beograd - Povodom obeležavanja 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, u Domu Vojske Srbije u Beogradu otvorena je izložba Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941–1945.

Postavku je osmislila grupa autora iz Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, Istorijskog arhiva Požarevac i Medija centra "Odbrana", pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i Grada Požarevca, saopštilo je ministarstvo.

Izložbena postavka obuhvata 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki 13 kulturnih institucija iz sedam gradova.

"Bez obzira na to o kom oslobodilačkom ratu naše otadžbine je reč, ratna slika Srbije uvek je ista – mala hrabra zemlja, uvučena u rat mimo svoje volje, stala je uspravno pred silnicima ne da bi osvajala tuđe, već kako bi odbranila svoje, po drevnoj slobodarskoj tradiciji. I uvek je iz tih ratova izlazila kao pobednik. Zato je ratna slika Srbije uvek pobednička slika Srbije", rekao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković otvarajući izložbu.

Nećemo i ne možemo da zaboravimo nevine žrtve beogradskih logora i drugih stratišta na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije, dodao je Živković. (kraj) dpv 

Share: