Vodeni topovi nisu šala

01:02 02. 04. 2021. FoNet

BRISEL - Policija u Briselu uhapsila je 14 osoba, a povređeno je osam demonstranata i tri policajca, u toku akcije u kojoj su vodenim topovima i konjicom rasterivane na hiljade mladih, koji su se okupili u gradskom izletištu i napravili prvoaprilsku žurku.

Prema procenama policije, na zabranjenom skupu se u popodnevnim satima okupilo oko 2.000 ljudi, na događaju "La Boum", koji je organizovan preko interneta.

Policija traga za organizatorom koji je preko socijalnih mreža pozvao omladinu da se okupi na besplatnom festivalu muzike. 

Kako pozivi da se raziđu sa nedozvoljenog skupa nisu urodili plodom, već pobunom mase i gađanjem policije, vlasti su angažovale interventne jedinice, konjicu, vodeni top, kao i bespilotne letilice, uz helikopter. Posle svega, gradonačelnik Brisela Filip Klose je poručio da nepridržavanje policijskih naloga povlači hapšenje i krivično gonjenje.

"Ljudima je nekoliko puta rečeno da će biti rasterani. Brigada policije sa psima i policija na konjima bili su u drugom redu, iza interventne policije. Vodeni top je korišćen više puta, jer su se ljudi vraćali. Morali smo da uradimo istu stvar nekoliko puta", izjavila je za L'Soar portparol belgijske policije Ilza Van de Kir.Prvoaprilsku šalu je, prema medijima, organizovala grupa umetnika koja je za 1. april najavila apstraktni festival u stilu nadrealističkog belgijskog umetnika Renea Magrita ("Ovo nije festival"). Apstraktno se pretvorilo u realan događaj, sa stvarnim posledicama. (kraj) dep

Share: