Kampanja protiv depresije

18:07 27. 04. 2021. FoNet

BEOGRAD - U 18 gradova Srbije danas je počela kampanja zaštite mentalnog zdravlja pod nazivom "Nesalomivi", s ciljem podizanja svesti javnosti o depresiji i pružanja direktne pomoći obolelilma od depresije, čiji broj je znatno porastao nakon pojavljivanja pandemije korona virusa, a trendovi u metalnom stanju nacije još nisu poznati.

Hemofarm fondacija, u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, pokrenula je nacionalnu kampanju očuvanja mentalnog zdravlja zbog rastuće depresje u društvu i stigme koja prati obolele.

Bilbordi sa porukom "Pazi, lomljivo" i "Ne daj da te slomi" postavljeni su 18 gradova, kao prvi korak kapmanje koja, prema saopštenju Fondacije, predstavlja pokret za osnaživanje ljudi obolelih od depresije, za obezbeđivanje mreže stručne podrške obolelima i za aktivan angažman protiv ovog poremećaja i stigmatizacije obolelih. 

Hemofarm fondacija je, u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, obezbedila besplatan SOS broj 0800 001 002, koji je operativan non-stop, računajući i vikende. Pomoć će pružati stručnjaci Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" u Vršcu i Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici. 

Na veb-sajtu nesalomivi.rs objedinjene su kontakt informacije većeg broja specijalizovanih zdravstvenih ustanova, tekstovi i saveti stručnjaka za unapređenje psiho-socijalnog zdravlja.

Hemofarm fondacija na ovaj način otvara temu koja ima status crvenog alarma, poziva na uzbunu i traži angažovanje čitavog društva, poručio je Ronald Zeliger, generalni direktor kompanije Hemofarm.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, mentalno zdravlje je podjednako bitno kao i fizičko, a važnost nacionalne kampanje "Nesalomivi" ogleda se upravo u različitim vidovima podrške koja će u okviru nje biti pružena građanima Srbije. 

"Hemofarm fondacija, Filozofski fakultet u Beogradu i Ministarstvo zdravlja obezbedili su stručnu pomoć za svakoga kome je ona potrebna, a cilj nam je jedan – borba za zdravlje nacije. Svesni smo da život tokom prethodnih godinu dana, usled jedinstvene situacije u kojoj se našao ceo svet, nije bio lak, te je naš zajednički cilj da sprečimo da pandemija COVID-19 iza sebe ostavi ozbiljne posledice po psihičko zdravlje građana", rekao je Lončar. Prema istraživanju sprovedenom od 23. marta do 25. aprila 2020. godine, na uzorku od 1.057 punoletnih građana, u srpskoj populaciji su tokom pandemije korona virusa preovladali depresija, anksioznost i stres. Istraživanje je sproveo naučno-istraživački tim univerziteta u Beogradu i Kragujevcu.

Mesec dana nakon proglašenja vanrednog stanja 28,9 odsto ispitanika prijavilo je umerenu do tešku depresiju, 36,9 odsto anksioznost, a 38,1 odsto umerene do teške simptome stresa.

To su zabrinjavajući indikatori, a trendovi stanja mentalnog zdravlja nacije biće poznati po okončanju nacionalnih istraživanja koja su u toku, saopštila je Fondacija. (kraj) dep



Share: