Upaljen Sveti oganj

00:23 02. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Više stotina pravoslavnih vernika učestovalo je u Crkvi svetog groba u Jerusalimu u obredu prizivanja Svetog ognja, koji simbolizuje uskrsnuće Isusa.

Izrael je ublažio epidemiološke mere protiv korona virusa, pa su se vakcinisani vernici okupili da zapale sveće blagodatnim ognjem. 

Ceremoniju je predvodio jerusalimski patrijarh Teofil Treći.

Tokom obreda, koji se ubraja među najživopisnije u pravoslavnoj uskršnjoj tradiciji, vernici su palili svežnjeve od 33 sveće, koliko je Isus imao kada je razapet. Mali broj imao je zaštitne maske za lice, a mera socijalne distance nije poštovana.Plamen koji je na Veliku subotu zapaljen u Jerusalimu prenosi se, u skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom, u 11 zemalja, koje su poslale avione da bi lampe sa blagodatnim ognjem stigle u njihove crkve. To su Kipar, Bugarska, Belorusija, Moldavija, Ukrajina, Rusija, Rumunija, Grčka, Gruzija, Poljska i Kazahstan. 

Proslave verskih praznika hrišćana, Jevreja i muslimana protiču u senci žalosti u Izraelu, koji se oprašta od 45 ortodoksnih jevrejskih hodočasnika stradalih u stampedu tokom verskog festivala, 30. aprila, u blizini planine Meron. (kraj) dep

Share: