Trebinje te čeka

15:10 11. 06. 2021. FoNet

BEOGRAD - Turistički info centar Trebinja tradicionalno nudi atraktivan program "I ovog leta - Trebinje te čeka", turistima koji nameravaju da posete grad i okolinu.

Hercegovina, Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Jovan Dučić, Trebišnjica... samo su neke od znamenitosti Trebinja koje je, između ostalih, opisao i književnik Momo Kapor.

Trebinje, grad na samom jugu Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), na raskrsnici puteva, pod zaštitom je UNESCO, na samo 25 km od obale Jadranskog mora.

Grad krasi reka Trebišnjica, koja protiče kroz centar.

Nekada najveća ponornica u Evropi čistoćom privlači sportske i rekreativne ribolovce, ljubitelje kajaka i kanua, kao i kupače.

Povoljan geo-prometni položaj i blaga mediteranska klima, sa velikim brojem sunčanih dana, čine ga idealnim mestom za život, ali i za prijatan odmor.

Prvi put Trebinje se spominje u X veku, kod Konstantina Porfirogenita, pod nazivom Tribunija.

Grad iz godine u godinu postaje sve značajnije i razvijenije turističko odredište, posećuju ga turisti iz celog sveta.

Turistička ponuda je proširena, a najposećenije i najznačajnije turističke lokacije i atrakcije u Trebinju su najpre centar grada, sa letnjom baštom Platani, živopisnom zelenom pijacom, gradskim parkom u kome se nalazi Hram svetog Preobraženja. Među spomenicima kulture izdvajaju se spomenici Jovanu Dučiću i Petru Petroviću Njegošu. Kad je reč o kulturno-istorijskim spomenicima, mogu se posetiti Spomenik borcima iz 1. i 2. svetskog ratra, katolička katedrala, stari grad Kastel, Muzej Hercegovine, Osman-pašina i Sultan Ahmetova (Atik) džamija, kao i manastiri Hercegovačka Gračanica, Tvrdoš, Petro-pavlov, Duži i Zavala...

Veliki značaj za turizam Trebinja ima rekreativno turistički kompleks "Grad sunca", koji je svečano otvoren 2017. godine. Raspolaže Akva parkom i Dino parkom sa zabavnim sadržajima.

Grad je poznat i po dobrim i kvalitetnim vinima, čija proizvodnja ima dugu tradiciju.

Uzgoj i prerada grožđa tradicija je za mnoge trebinjske porodice, a na relativno malom prostoru postoji veliki broj vinograda i vinskih podruma, pa je područje trebinjske regije zapaženo po autohtonim sortama grožđa Žilavka i Vranac, od kojih se prave odlična vina. 

Avanturisti imaju mogućnost da uživaju u paraglajdingu, planinarenju, brdskom biciklizmu, ronjenju, vožnji kanuom i foto safariju.

Trebinje raspolaže sa više od 2.000 ležajeva u hotelima, motelima, hostelima, vilama, apartmanima i kućama za odmor. (kraj) dep

Share: