Mundijal 2022

Srbija nije uspela

22:35 02. 12. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

DOHA - Reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u osminu finala na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto je večeras u odlučujućoj utakmici izgubila od Švajcarske sa 3:2 (2:2).

Nastup na Svetskom kupu Srbija je završila sa dva poraza i jednim nerešenim rezultatom i ostala je poslednja u grupi sa jednim bodom, a u osminu finala su prošle selekcije Brazila i Švajcarske.

Bio je ovo treći i najlošiji nastup reprezentacije Srbije na Mundijalima, jer je takmičenje prvi put završila bez ijedne pobede.

Švajcarska je bolje ušla u meč i povela je u 20. minutu golom Đerdana Šaćirija, ali je usledio period dobre igre našeg tima i preokret koji su doneli Aleksandar Mitrović u 26. u Dušan Vlahović u 35. minutu.

Tada smo imali rezultat koji nas vodi među 16 najboljih, ali se još jednom pokazalo da je odbrana naše selekcije daleko od nivoa koji je neophodan za bolje rezultate na šampionatima sveta.

Švajcarci su izjednačili pogotkom Brila Embola u 44. minutu, da bi u trećem minutu drugog poluvremena Remo Fruler vratio svoj tim u vođstvo.

Iako je do kraja ostalo čitavo poluvreme, reprezentativci Srbije su mentalno i fizički potpuno pali i u nastavku utakmice nijednom nisu ozbiljnije zapretili.

Kada se sve sumira, čini se da je neuspeh bilo nemoguće izbeći, jer ekipa koja u tri utakmice primi osam golova ne može bilo čemu dobrom da se nada.

Igra na gol više je veoma atraktivna, ali i rizična. U kvalifikacijama za ovaj turnir i u Ligi nacija to je donosilo rezultat, ali na šampionatima sveta ekipe koje pretenduju na dobar plasman pre svega su usredsređene na odbranu, a individualnim kvalitetima nađu način da postignu gol.

Pokazalo se da je naša igra sa trojicom štopera, a bez klasičnih bekova, nosila ogroman rizik i to su uspela da iskoriste sva tri tima sa kojima smo igrali u Kataru.

Porazan je podatak da je u grupnoj fazi takmičenja više golova od nas primila samo Kostarika, zahvaljujući porazu od Španije od 7:0, ali su uprkos tome Kostarikanci bili uspešniji, jer su imali jednu pobedu.

U drugoj današnjoj utakmici u našoj grupi Kamerun je pobedio Brazil sa 1:0, ali treba reći da su Brazilci igrali sa drugim timom, jer su sa dve uvodne pobede osigurali mesto među 16 najboljih. (kraj) is/dpv

Share: