Istraga i ostavke

13:01 13. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Socijaldemokratska stranka traži da MUP hitno saopšti javnosti sve detalje u vezi s monstruoznim prebijanjem mladića u Novom Sadu, zahtevajući i kažnjavanje svih koji su učestvovali u "očiglednom kriminalnom zataškavanju tog događaja i u neprijavljivanju krivičnog dela".


"Snimak koji je objavio Miroslav Parović, lider Narodnog slobodarskog pokreta, nažalost najbolje predstavlja stanje u našem društvu i državi. Od zverskog nasilja, koje je posledica višegodišnjeg generisanja agresije od strane režima, do očevidaca koji ne reaguju zbog atmosfere straha u kojoj su građani odavno izgubili poverenje u državu, između ostalog i zbog nekažnjavanja za krivična dela", saopštava SDS.

Policija je, po oceni SDS-a, reagovala tek kada se pojavio snimak koji je uznemirio javnost.

"Postavlja se pitanje da li mi danas u Vučićevoj Srbiji možemo da očekujemo da policija reaguje samo ukoliko se suoči s takvim pritiskom javnosti", pita SDS, naglašavajući da zahteva da MUP i nadležne institucije odmah obaveste građane o tome kada se zločin desio, da li je pretučeni mladić bio u nekoj zdravstvenoj ustanovi, da li je ta ustanova obavestila policiju, i zbog čega su tek posle objavljenog snimka pokrenuli potragu za počiniocem Ivanom Kontićem.

"Budući da je Kontić u medijima označen kao šef obezbeđenja poznatog lanca kladionica MaksBet i direktor firme koja je osnivač kladionice, istraga bi morala da obuhvati i da li je događaj zataškavan zbog poznate veze SNS-a s kladioničarskim krugovima, na koju smo više puta ukazivali", ističe u saoptenju SDS-a.

Ta stranka podseća kako je u javnosti više puta ukazivano na finansijsku vezu između SNS-a i kladionica, još iz vremena pre 2012. godine, "a najbolja potvrda toga je da su upravo kladionice bile privilegovane u odnosu na sve ostale kada su u pitanju mere tokom vanrednog stanja".

Zahtevajući hitnu smenu direktora policije, SDS ocenjuje da bezbednost građana očigledno zavisi više od društvenih mreža nego od policije, "koja je u najboljem slučaju pokazala notornu nesposobnost, a u najgorem slučaju učešće u zataškavanju krivičnog dela".

Zahteva se i pokretanje disciplinskog postupka protiv komandira nadležne policijske stanice i načelnika Policijske uprave Novi Sad, uz sugestiju da bi svi koji su na snimku mirno posmatrali ceo događaj i nisu reagovali morali da budu odmah privedeni i saslušani.

Prema saopštenju koje je MUP objavio u subotu, policija intenzivno traga za Ivanom Kontićem (30) osumnjičenim da je, u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, pretukao 28-ogodišnjeg mladića i naneo mu teške povrede.

Policija je, kako se navodi, o napadu obaveštena 24. avgusta, a u MUP-u naglašavaju kako nisu želeli da bilo šta sakriju od javnosti. (kraj) vip/nm

Share: